Aktualności

W niedzielę, 9 lipca br., w Medyni Głogowskiej (gm. Czarna Łańcucka) odbędzie się XXII Jarmark Garncarski. Jak zwykle, droga przebiegająca przez wieś zostanie zamknięta dla ruchu samochodowego na odcinku przed Zagrodą Garncarską. Dzięki temu stanie się deptakiem, na którym zostaną rozłożone stoiska z tradycyjną żywnością.

Imprezę w tym roku wzmocni inicjatywa „Na Szlaku Kulinarnym Wschodniej Polski”. Szlak ma na celu wspólną promocję żywności (tradycyjnej i regionalnej) z województw wschodniej Polski. Trzy zaangażowane w projekt regiony - podlaskie, lubelskie i podkarpackie - ustaliły, że będą promować kulinarny potencjał poprzez organizację w każdym z województw konkursów dla podmiotów produkujących lub przetwarzających żywność.

Początek imprezy godz. 14.00, półgodziny później otwarcie tradycyjnego pieca z wypaloną ceramiką – odsklepienie cepucha. O godz. 15.30 pokaz toczenia garnków ludowych przez garncarzy z trzech dawnych ośrodków garncarskich: Medyni Głogowskiej (Podkarpackie), Czarnej Wsi Kościelnej (Podlaskie) i Urzędowa – wieś Bęczyn (Lubelskie). W godz. 13.00-17.00 prezentacje konkursowe, a o godz. 16.00 finał konkursu kulinarnego.

Podczas Jarmarku Garncarskiego w Medyni Głogowskiej przeprowadzone zostaną aż trzy konkursy:

- Na najlepszy produkt tradycyjny,

- Na najlepszy produkt ekologiczny

- Na najładniejsze stoisko

turystyka smaki zielone eprocarpathia