Aktualności

Muzeum Regionalne w Stalowej Woli (ul. Sandomierska 1) zaprasza w październiku na niedzielne spotkania warsztatowe poświęcone tradycyjnym wypiekom, w czasie których będzie można poznać kulinarne ciekawostki związane z domowym wypiekiem pieczywa. Zajęcia towarzyszą wystawie etnograficznej „Dobry chleb”, która prezentowana jest w Muzeum do 30 października br.

W niedzielę, 9 października br., zaplanowano pierwsze z cyklu czterech spotkań warsztatowych, które odbędą się z udziałem państwa Smaliszów - mistrzów tradycji z Pysznicy. Wielokrotnie nagradzani na regionalnych konkursach przysmaków kulinarnych regionaliści, zaprezentują ciasta obrzędowe pieczone kiedyś powszechnie na Nowy Rok.

Kolejne warsztaty (niedziela, 16 października br.) dotyczyć będą kulinarnych eksperymentów. Zajęcia nie tylko zapoznają uczestników z tradycją wypiekania chleba, ale także pozwolą na przygotowanie własnego pieczywa z wykorzystaniem najprzeróżniejszych rodzajów mąki i rozmaitych dodatków, przypraw i ziół.

Trzecie spotkanie (niedziela 23 października br.) odbędzie się z udziałem państwa Łabęckich, którzy od lat promują flisackie tradycje. Na warsztatach z ich udziałem uczestnicy spróbują oryginalnego chleba flisackiego, który spożywali flisacy podczas spływów oraz inne popularne niegdyś formy pieczonych placków.

Cykl kulinarnych spotkań zakończą warsztaty poświęcone wypiekom jarmarcznym i odpustowym (30 października br.). Uczestnicy zajęć nauczą się wykonywać ciasto piernikowe, a także wykrawać i ozdabiać pierniki. Najładniejsze pierniki zostaną nagrodzone.

Wszystkie warsztaty będą rozpoczynać się o godz. 15.00. Podczas wypieku, w ramach biletu, zaplanowane jest zwiedzanie wystawy „Dobry chleb” z przewodnikiem. Ze względu na zainteresowanie warsztatami będą prowadzone wcześniejsze zapisy (tel. 797 120 229), liczba miejsc ograniczona.

turystyka smaki zielone eprocarpathia