Aktualności

Muzeum Regionalne w Stalowej Woli (ul. Sandomierska 1) zaprasza w październiku na niedzielne spotkania warsztatowe poświęcone tradycyjnym wypiekom, w czasie których będzie można poznać kulinarne ciekawostki związane z domowym wypiekiem pieczywa. Zajęcia towarzyszą wystawie etnograficznej „Dobry chleb”, która prezentowana jest w Muzeum do 30 października br.

W niedzielę, 9 października br., zaplanowano pierwsze z cyklu czterech spotkań warsztatowych, które odbędą się z udziałem państwa Smaliszów - mistrzów tradycji z Pysznicy. Wielokrotnie nagradzani na regionalnych konkursach przysmaków kulinarnych regionaliści, zaprezentują ciasta obrzędowe pieczone kiedyś powszechnie na Nowy Rok.

Kolejne warsztaty (niedziela, 16 października br.) dotyczyć będą kulinarnych eksperymentów. Zajęcia nie tylko zapoznają uczestników z tradycją wypiekania chleba, ale także pozwolą na przygotowanie własnego pieczywa z wykorzystaniem najprzeróżniejszych rodzajów mąki i rozmaitych dodatków, przypraw i ziół.

Trzecie spotkanie (niedziela 23 października br.) odbędzie się z udziałem państwa Łabęckich, którzy od lat promują flisackie tradycje. Na warsztatach z ich udziałem uczestnicy spróbują oryginalnego chleba flisackiego, który spożywali flisacy podczas spływów oraz inne popularne niegdyś formy pieczonych placków.

Cykl kulinarnych spotkań zakończą warsztaty poświęcone wypiekom jarmarcznym i odpustowym (30 października br.). Uczestnicy zajęć nauczą się wykonywać ciasto piernikowe, a także wykrawać i ozdabiać pierniki. Najładniejsze pierniki zostaną nagrodzone.

Wszystkie warsztaty będą rozpoczynać się o godz. 15.00. Podczas wypieku, w ramach biletu, zaplanowane jest zwiedzanie wystawy „Dobry chleb” z przewodnikiem. Ze względu na zainteresowanie warsztatami będą prowadzone wcześniejsze zapisy (tel. 797 120 229), liczba miejsc ograniczona.

Towarzystwo Opieki nad zabytkami Oddział Bieszczadzki w Bystrem (gm. Czarna) zaprasza w czwartek, 29 września br., na Odpust w Bystrem. Impreza odbywa się w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa 2016. O godz. 16.00 rozpocznie się ona uroczystą mszą odpustową, a o godz. 17.00 będzie można zobaczyć i usłyszeć prelekcję o historii remontu bystrzańskiej świątyni.

W kościele farnym śś. Wojciecha i Stanisława w Rzeszowie, w części gotyckiego prezbiterium, trwają prace przy zespole witraży zaprojektowanych i wykonanych - w latach 1957-1959 - przez Tadeusz Wojciechowski. Przedstawiają one m.in. sceny z życia św. Stanisława.

Konserwację przeprowadza małżeństwo Czesława i Ryszard Siudakowie z Wiązownicy w ramach współpracy z firmą Macieja i Anety Filip z Rzeszowa. Oprócz tych prac wykonywane są dodatkowe przeszklenia zewnętrze, które osłonią od naporu wiatru.

Tadeusz Wojciechowski (ur. 1902 w Krakowie, zm. 1982 tamże) – polski malarz, architekt, witrażysta, członek lwowskiego zrzeszenia „artes”.

W 1931 r. ukończył studia na Wydziale Architektury Politechniki Lwowskiej. Studiował malarstwo prywatnie u Karola Gustawa Polityńskiego, Pawła Gajewskiego, Kazimierza Sichulskiego i Jana Henryka Rosena. W latach 1936-1937 przebywał we Francji na stypendium. Zwiedził też Włochy, Grecję, Niemcy i Austrię.

Został członkiem zrzeszenia artystów „artes”. Uczestniczył w wystawach zrzeszenia, przedstawiając projekty z dziedziny architektury wnętrz. W dalszych latach wystawiał wyłącznie prace malarskie. W latach 1940-1941 wykładał w lwowskim instytucie sztuk plastycznych witrażownictwo i kompozycję malarską.

W okresie powojennym przebywał w Krakowie, gdzie zajmował się głównie projektowaniem witraży i polichromii kościelnych, m.in. katedrach we Wrocławiu i Przemyślu, kolegiacie w Wiślicy oraz w kościele cysterskim w Mogile. W prezbiterium kościoła św. Michała w Warszawie znajduje się od 1967 r. zaprojektowany przez artystę witraż „Zesłanie Ducha świętego”, który jest jednym z największych witraży w Polsce (ok. 15 m wysokości).

(WikiCom)

Weselne szyszki i kołacze, „kukiełki” dla chrześniaka, kurpiowskie „byśki” i „nowe latka” to tylko niektóre ciekawe przykłady pieczywa, jakie można zobaczyć na wystawie etnograficznej „Dobry chleb” w Muzeum Regionalnym w Stalowej Woli czynnej do 30 października br. Ekspozycja o znaczeniu chleba i jego różnych formach w ludowej tradycji przybliży i zobrazuje ważne tematy związane z bogatą symboliką chleba oraz jego znaczeniem w polskiej kulturze tradycyjnej.

Chleb w tradycji polskiej jest nie tylko jednym z podstawowych produktów spożywczych, ale także ważnym symbolem dostatku i pomyślności. Od czasów najdawniejszych chleb na ziemiach polskich miał poszanowanie i przypisywano mu ważne znaczenie, czego dowodem było jego eksponowanie podczas podniosłych uroczystości świątecznych oraz wydarzeń rodzinnych i gromadzkich. Był nie tylko ważnym posiłkiem, ale także czymś uświęconym i związanym z wieloma obrzędami, dlatego przyjmował różne formy pieczywa świątecznego. Z końcem XIX w. chleb obrzędowy, w tradycyjnych formach zaczął zanikać w Polsce zachodniej i centralnej, natomiast na wschodzie i południowym wschodzie niektóre wspomniane formy pieczywa świątecznego powszechnie spotykano jeszcze do połowy wieku XX.

Obecnie chleb pojawia się także podczas ważnych uroczystości rodzinnych, kościelnych i narodowych jako ważny symbol obfitości i błogosławieństwa bożego. W obrzędowości religijnej jest nadal ważnym symbolem Ciała Chrystusa. Współcześnie jednak funkcja chleba, jak i podejście do jego wartości uległy sporym modyfikacjom. Śmiało można twierdzić, że jego znaczenie spadło. Chleb dostępny w każdej ilości a nawet odmianie, przestał być kojarzony z czymś szczególnie pożądanym. Kiedyś „święty” stał się dzisiaj przede wszystkim powszedni.

Co ciekawe, mimo zaniku tradycyjnych form chleba, na fali przemian kulturowych obserwuje się swoistą fascynację tradycyjną kuchnią opartą na zdrowym żywieniu, a co za tym idzie powracanie do dawnych receptur. Coraz chętniej sięgamy do sprawdzonych i kiedyś używanych na co dzień przepisów naszych babć i prababć. Toteż chleb tradycyjny, pieczony w domu, najlepiej w piecu chlebowym, powraca do łask. W wielu domach tradycja domowego wypieku chleba zostaje reaktywowana.

Przyjdźcie więc do Muzeum, jeśli chcecie poznać ciekawostki o tradycyjnym pieczywie, poczuć zapach ciasta przygotowanego na zakwasie, a może zdobyć sprawdzony przepis na chleb. Wystawa „Dobry chleb” jest dobrym źródłem wiedzy dla wszystkich zainteresowanych wypiekiem prawdziwego wiejskiego chleba, przybliża historię chleba, „drogę” od ziarna do jego wypieku, prezentuje wyroby piekarnicze oraz bogactwo obrzędowe, jakie wiąże się z chlebem w tradycji ludowej. Obok sprzętów rolniczych, gospodarskich i kuchennych obrazujących temat leżą zabytki archeologiczne oraz ciekawe przykłady ciasta obrzędowego i piekarniczego, charakteryzujące się bogactwem kształtów i precyzją wykonania. Wyświetlany film o wypieku chleba to prawdziwy instruktaż tego procesu, natomiast stanowiska interaktywne pozwolą poznać działanie ważnych urządzeń gospodarskich związanych z pozyskiwaniem mąki na chleb. Wystawa jest bazą dla wielu działań edukacyjnych promujących dawne tradycje związane z wypiekiem różnorodnego pieczywa. Muzeum zaplanowało kulinarne lekcje i warsztaty, także z udziałem regionalnych mistrzów tradycji. Nie zabraknie więc zajęć edukacyjnych, z pieczeniem chleba włącznie.

Już po raz trzeci w Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej odbędzie się wydarzenie pn. „Jak pamiętam…”. W ramach ogólnopolskiej akcji „60+ Kultura” skansen zaprasza zwłaszcza seniorów do odwiedzenia skansenu w pierwszy weekend jesieni. Przewodnicy muzealni staną się uważnymi słuchaczami, a seniorzy – przewodnikami!

Park etnograficzny 24 i 25 września br. otwarty będzie od godz. 10.00 do 19.00. W sobotę zaprasza na spacer po dawnych wsiach Lasowiaków i Rzeszowiaków, zaś w niedzielę na aktywne zwiedzanie! Pomysł polega na tym, aby to przewodnicy muzealni stali się uważnymi słuchaczami, a seniorzy – przewodnikami po swoich wspomnieniach z dzieciństwa. Kanwą tych historii będzie ekspozycja wsi Lasowiaków i Rzeszowiaków, a pretekstem wspólne degustowanie regionalnych potraw oraz warsztaty.

W trzech obiektach (szkoła z Trzebosi, chałupa z Huty Przedborskiej, chałupa z Lipnicy) zaaranżowane zostaną miejsca spotkań dotyczące trzech tematów: „Smaki dzieciństwa”, „Czas zabawy”, „Pierwsza żarówka we wsi”.

Uzupełnieniem całości będzie projekcja filmów etnograficznych dotyczących wyrobu tradycyjnych zabawek i wypieku chleba, warsztaty wykonywania lalek motanek oraz rzeźba społeczna pn. „Moje wspomnienie czasu wolnego”.

Program - 25 września br. (niedziela)

godz. 11.00 - zwiedzanie skansenu z przewodnikiem w cenie biletu wstępu

Trasa obejmie wybrane przez przewodnika obiekty i potrwa nie dłużej niż 1,5 godziny. Grupa może liczyć maksymalnie 25 osób.

godz. 12.00-14.30 - pokaz filmów etnograficznych o wyrobie drewnianych zabawek oraz wypieku chleba / szkoła z Trzebosi

godz. 13.00-18.00 - międzypokoleniowe spotkania ph. „Jak pamiętam…”:

- w zagrodzie z Lipnicy: zwiedzanie nowej ekspozycji oraz spotkanie ph. „Pierwsza żarówka…” – wspomnienia dotyczące lat 50. i 60. XX w. na wsi

- w zagrodzie z Huty Przedborskiej – spotkanie ph. „Dawne gry i zabawki”:

godz. 13-14 – warsztaty robienia lalek motanek

godz. 15-17 – kącik z drewnianymi zabawkami i rekwizytami do dawnych gier i zabaw podwórkowych

godz. 15.30-16.30 – rzeźba społeczna pt. „Moje wspomnienia z czasu wolnego”

- w szkole z Trzebosi: degustacja i możliwość zakupu potraw regionalnych u gospodyń z KGW z Cmolasu, spotkanie ph. „Smaki dzieciństwa” – historie kuchenne, regionalne potrawy

Wstęp wolny: seniorzy 60+ i dzieci do 7. roku życia. Bilety: 4 zł (normalny), 2.5 zł (ulgowy), 11 zł (rodzinny).

turystyka smaki zielone eprocarpathia